Hur mycket tjänar man på att cykla i klunga?

Många gånger har man tänkt på det här när man är ute och cyklar själv. 29-33 snitt brukar jag kunna hålla på mina lugna pass utan större ansträngning och så ser man lite senare på strava att ett gäng har varit ute och snittat 38 på en lugn dag. Hur går detta ihop sig?

Jag har alltid hört något slaskigt om att man tjänar ungefär 30% av att ligga bakom någon annan, och ytterligare 10-20% om man är fler på ett led, och det är inte helt åt skogen fel. Låt säga att cyklisten som ligger längst fram producerar 400W ned i pedalerna så kommer bakomvarande att producera 280W (400×0,7) vilket betyder att en långsam cyklist kan åka med en snabb cyklist vilket är ganska coolt (förutsatt att dom väger lika mycket, har samma komponenter och vägen är plan samt vinden blåser rakt framifrån)

Jag googlade lite på det här och hittade en väldigt intressant studie. Mitt i en klunga kan man alltså ha 5% av belasningen mot vad den som har längst fram har. 5 fucking procent! Säg att den första cyklisten i en klunga på 100pers producerar 500W så kan man alltså åka med den klungan och bara behöva producera 25W. Det låter ju helt sjukt…

123123123123

Läs mer om detta här:
https://www.cyclingplus.se/artiklar/the-peloton-project-klungans-hapnadsvackande-aerodynamik/

Nu är ju detta beräknat ifrån teorin och det stämmer säkerligen inte till 100% i praktiken, men det man kan komma fram till är att det går lättare att ligga bakom någon när man cyklar, och att man då absolut inte behöver vara starkast i klungan för att vinna en tävling. Det gäller bara att vara smart och veta hur man ska cykla!

DIRTY FACES WIN RACES

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: