Kortbane SM 2021

Racerapport ifrån Kortbane SM 2021 på Falkenbergs motorbana kommer nedan.

Bilder finns på länken nedanför och går bra att använda i sociala medier
Tagga fotografen: @matsafoto

Här finns bilderna: https://drive.google.com/drive/folders/1RmFJZ62BS2neTaEPxllty4PmmI08uUCm?usp=sharing

Rapport:

Så till själva racet. Jag och Matilda tog bussen ner till Falkenberg i värmen för att cykla 2021 års upplaga av kortbane SM. Den skulle gå på Falkenbergs motorbana som mäter ca 2,8km/varv där jag ska köra 50min +3 varv. Riktigt varmt och skönt väder så man slapp frysa.
Farsan mötte upp där nere mer kameran i högsta hugg och agerade servicepersonal.

Jag rullar mot uppropet till starten och startordningen verkar vara lottad. Skövde CK blir uppropad typ 4e sist så ingen bra startposition direkt… Attans. Herrklassen är stor eftersom dom har slagit ihop elit och junior klassen vilket jag tycker är skoj. Desto fler på banan desto roligare, men desto jobbigare när man får starta sist. Totalt var 85st anmälda.

Starten går och jag är typ sist. Tempot dras upp direkt som det brukar och det blir ett långt led på 80+ man… Man kan ju räkna ut själv vilka avstånd det blir fort. 300m fram ser jag täten efter 4 kurvor och känner att det kommer bli tufft om tempot inte slås av. Nästan direkt så blir det luckor och dom i front seglar iväg. Bara mosa på så hårt det går och de 2 första varven har jag 370w och 50km/h i snitt och ligger fortfarande långt efter, suck.


Men på 3e varvet slås det av lite och här gäller det att inte slappna av utan fortsätta gasa på tills man är längst fram. Och exakt så gör jag och nu ligger jag med top10. På GP lopp är det sjukt ryckigt och ju längre bak man är desto ryckigare blir det. Gummibands-effekt i varje kurva gör att man får spurta i princip efter varje kurva för att komma ikapp dom som är längst fram som kan hålla ett mycket jämnade tempo. Men jag ligger med bra och håller mig top20 i stort sett hela loppet och försöker att inte bränna allt för mycket krut på igångdragen.

Farten är hög hela tiden tycker jag och efter bara några varv så kommer Jonathan Ahlsson, Motala och Jacob Eriksson, Gånghester loss. Bakom ligger klungan och försöker jaga ikapp, eller nja, CK Hymer försöker jaga ikapp. Många motala cyklister är med och hela tiden försöker sänka tempot när Hymer slutar dra längst fram. Så är det i landsväg när det är olika lag med och bara gilla läget. De 2 starka cyklisterna längst fram håller ifrån hela loppet (imponerande!) och Jonathan Ahlsson, Motala vinner. Som sagt väldigt imponerande att dom orkade hålla ifrån i ca 48minuter då jag själv tyckte det var jobbigt att bara ligga med på rulle…

För min egen del så placerar jag mig väldigt bra inför sista varvet. Upp på rakan som är på motsatt sida målrakan så är det motvind och lite uppför. Här rycks det på sista varvet ordentligt och några cyklister kommer ifrån varav jag blir den första cyklisten som inte kommer med. Jag ser ju när dom rycker och tänker att jag väntar lite för att gå med men det tar lite för långt tid och tåget går. Det är sjukt små marginaler att bestämma sig över och denna gången blev det inte så bra… Ska sägas att jag ändå höll 700w just här så det gick inte direkt ”lugnt”. Hade jag satsat på att gå med i rycket hade jag behövt spurta så hårt jag kan och det var väl det jag inte var så sugen på kanske, dels för att jag var trött men även för att jag tänkte att jag inte ville bränna mig inför spurten för mycket. Hur som helst så är det nu jag som ligger först i klungan och det är inte särskillt bra, då får jag ju ta all vind. Inte mycket att göra åt utan att försöka hålla ett hyfsat tempo för att inte bli omkörd i 100 och in mot 4e kurvan innan mål så kommer dom och kör om mig bakifrån.

Jag hakar på de som kör om men är ganska stum, och in till spurten är jag runt top20. I sista kurvan krashar en motala cyklist men jag klarar mig som tur är, tappar farten och flytet lite men hade nog inte spelat någon större roll ändå. Jag var ju redan rökt sedan motvinds-rakan innan och gör en halvhjärtad spurt och kommer in på 17e plats. Det var skoj att tävla och det var ett kul och fartfyllt race!


Det ska sägas att det är små mariginaler som gör såna här race. Ett litet misstag kan leda ifrån att man är 5a till 35a, och då är det tufft att komma ikapp igen så det gäller att hela tiden vara med i racet. Kanske inte min bana då den var lättåkt tekniskt, men det var skoj ändå! Och det är svårt att hela tiden hålla sig långt fram då alla i stort sett vill vara långt fram. Det är tight i klungan och man blir lätt omkörd på kanterna om man fastnar i mitten. Skoj, jag gillar race som är såhär. Det ska hända en massa grejer hela tiden och det ska vara lite kamp om positionerna också för den delen. Sen får man försöka hålla sig ifrån krasher för det gör ont att syna asfalten i 60km/h…

Effektmässigt så är de här GP loppen antingen AV eller PÅ. Kollar man effektfördelningen under dagens lopp ser den ut som bilden visar nedanför. Väldigt mycket tid över 528w och mycket tid på 1-193w. Alltså trampar man som fan eller så rullar man i kurvorna. Detta är ganska likt ett mtb XCO lopp. Hårt i backarna och rulla nerför

40% av racet spenderades över tröskel

Nästa race för min del är Uddevalla mtb challenge, långlopp mtb. Det ska bli skoj med årets första långlopp! Kommer garanterat vara många som är sugna på att köra långlopp och hetsnivån kommer ligga på 100! Vi är ett starkt lagt ifrån Skövde (Skövde CK Team 30k) med mig, Johan Noren och Isak Magnusson på startlinjen. Det kommer garanterat att gå bra!


Efter racet stannade jag och Mattis kvar i Olofsbo och bodde i våran campervan som vi byggt om, video kommer om det framöver på min youtube kanal! Dagen efter cyklade jag hem ifrån Ullared i det sköna vädret.

Siffror ifrån strava: https://www.strava.com/activities/5572183779

Resultat ifrån dagen: https://www.sportstiming.dk/event/9102/results

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: